Ouders willen graag dat het goed gaat met hun kind en dat het gelukkig is. Soms gebeuren er dingen waar je je kind tegen had willen beschermen of voelt je kind zich heel naar zonder dat je als ouder begrijpt wat de reden is. Tijdens het opgroeien kunnen er allerlei dingen gebeuren die een ongestoorde ontwikkeling belemmeren. Het is voor een kind belangrijk om niet te lang 'vast te zitten' in een ontwikkelingsfase en gezond door te kunnen groeien. Als ouder weet je niet altijd hoe je je kind dan kunt begeleiden. Integratieve kindertherapie creëeert ruimte, begrip en keuzemogelijkheden voor het kind. Een kind kan hierdoor een nieuwe balans vinden en zich prettig verder ontwikkelen.
Wat is integratieve kindertherapie?
Integratieve Kindertherapie is een kortdurende en intensieve therapie voor kinderen die wat extra hulp kunnen gebruiken. Het kind in ontwikkeling staat centraal. Als je als ouders merkt dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit en je weet zelf niet meer hoe je kunt helpen, kan kindertherapie uitkomst bieden. Kinderen vinden integratieve kindertherapie leuk doordat er erkenning is voor datgene wat voor het kind op dat moment belangrijk is. Ieder kind is uniek en heeft recht op een behandeling, die op zijn of haar situatie en mogelijkheden is gericht. Met spel en interventietechnieken helpt de integratief kindertherapeut het kind om naar een oplossing toe te werken. Niet de behandelmethode, maar het kind staat centraal. De integratief kindertherapeut kijkt vanuit 6 verschillende invalshoeken naar het kind.
De 6 invalshoeken zijn:
Psychodynamische methode; | onverwerkt verleden, oude nare ervaring. |
Stressmethode; | draagkracht vergroten of draaglast verkleinen. |
Gedragstherapie; | aan- en afleren van gedrag, sociale vaardigheden. |
Somatische methode; | wat vertelt het lichaam, waar is de klacht voelbaar. |
Gezinstherapeutische methode; | communicatie binnen het gezin. |
Spirituele methode; | wie hij of zij echt is en welke mogelijkheden heb je. |
Door vanuit dit totaalpakket te werken is het een intensieve vorm van therapie. De inzet is om een kind weer te laten geloven en handelen vanuit zijn of haar eigen kracht. Integratieve kindertherapie bewerkstelligt een positief effect op de persoonlijke ontwikkeling van het kind. De kindertherapie helpt het kind om uit te vinden hoe hij of zij het beste met zijn of haar probleem om kan gaan.
Hoe gaan de sessies?
Het kind kiest uit alle beschikbare materialen waarmee het aan de slag wil gaan. De materialen
sluiten aan bij wat kinderen leuk vinden,
schilderen, boetseren, knuffels, poppen, verkleedkleren, imaginaties en vele andere mogelijkheden.
Natuurlijk zijn er ook kinderen die graag zelf vertellen
wat er met ze aan de hand is, dat kan ook. Ik ga ervan
uit dat kinderen uiteindelijk precies weten wat ze nodig hebben en ook de oplossing voor hun probleem kennen. Integratieve kindertherapie sluit aan bij de belevingswereld en de klacht van het kind. In de therapie wordt eerst de klacht afgebakend. We boren de al aanwezige hulpbronnen aan en versterken die; alles wat 't kind al heel goed kan, zodat het kind ook werkelijk sterker komt te staan.
Het kind wordt benaderd als een uniek persoon, met eigen ervaringen, emoties
en ontwikkelingskansen. Het kind neemt een actieve rol in het therapeutisch proces. Ik werk met het probleem van het kind, al ligt
die vaak op één lijn met het probleem van de ouders. Problemen van kinderen hebben veelal een
wisselwerking met hun omgeving. Een probleem waar het
kind last van heeft is vaak ook lastig voor de ouders of school. Het is belangrijk dat ouders betrokken
worden bij de kindertherapie en zich inzetten in het belang van de kindertherapie.
Hoe verloopt de therapie?
Na het eerste contact krijgt u van mij een uitgebreide vragenlijst, waarin u kunt aangeven wat het huidige probleem is en waarin u tevens een korte schets geeft van de ontwikkeling van uw kind.
Dan volgt een intakegesprek met de ouders / verzorgers.
Vervolgens start een diagnostische fase van vijf wekelijkse sessies met uw kind. Het gaat in deze fase om onderzoek en verheldering van het probleem. De persoonlijke aandacht werkt vaak al positief en geeft meer zelfvertrouwen.
Dan volgt een oudergesprek waarin het proces, de voortgang, een voorlopige diagnose en het behandelplan besproken wordt. Het proces en mijn observaties bespreek ik met de ouders. Indien mogelijk geef ik adviezen aan de ouders.
Hierna volgen weer 5 sessies met uw kind.
Ook na deze sessies is er een oudergesprek waarin de voortgang en behandelplan besproken worden.
Deze laatste fase herhaalt zich tot aan de evaluatie en afronding. Vaak geeft het kind het moment van de afronding zelf aan.
Kindertherapie Tuinwijk - Van Marumstraat 4 - Utrecht - 06-20371974 -
//-->